I Nepal har det de siste tiårene pågått en imponerende utvikling av de såkalte offgrid-landsbyene. Dette er små landsbyer og samfunn langt fra storbyene som er helt frakoblet det nasjonale hovedstrømnettet, men klarer å produsere egen strøm fra lokale fornybare energikilder. Utviklingen av små og middelstore vannkraft-, sol-, og vindkraftanlegg har virkelig tatt av de siste tiårene, ikke bare i Nepal, men også andre i andre utviklingsland i Asia. Sett i en større sammenheng er dette del av et større moderniseringsprosjekt landet er i, og går også inn under et av bærekraftsmålene til FN (mål 7, ren energi til alle).
I februar og mars 2020 reiste jeg rundt på den nepalske landsbygda i to uker og besøkte to slike offgrid-landsbyer. Kharbang i Baglung-distriktet (ca 125 km vest fra Pokara) og Mityal i Palpa-distriktet (ca 70 km sørøst fra Tansen). Her oppsøkte jeg noen av innbyggerne og fikk et innblikk i livene deres og hvordan dem drar nytte av lokalprodusert strøm, og hvilke utfordringer de står overfor.
Saken ble publisert i Naturpress og i Transit Magasin. Saken var også en del av det felles utstillingsprosjektet Tipping Point, med fotografer fra Nepal, Bangladesh, Kina og Norge.